Actueel

Binnenkijken bij boerderij Hutteman

Open monumentendag 9 september

 

Aanstaande zaterdag 9 september organiseert de monumentenraad van de Gemeente Wierden weer de open monumentendag. Dit jaar ligt de nadruk op de monumenten in Enter. Deze dag is ook de boerderij aan de Dorpsstraat 45 geopend voor bezichtiging. Lokaal ook wel bekend als “Hutteman”. Vanuit Enters Erfgoed zijn er vrijwilligers aanwezig voor tekst en uitleg.

 

Leven in soberheid

De boerderij is een mooi voorbeeld van hoe Enter er rond de vorige eeuwwisseling uit zag. Bijzonder aan de boerderij is dat een gedeelte van de deelruimte al in de jaren 30 is verbouwd voor bewoning. Een deel van de oude schouw is hier nog aanwezig. Tot aan de jaren 70 is de boerderij verbouwd en daarna is de tijd stil gaan staan. Het interieur is een mooi voorbeeld van de verschillende stijlperioden van circa 1900 tot 1970 en hoe vele Enternaren in soberheid leefden.

 

Toen al duurzaamheid

Het erf is praktisch ingericht met een waterput, fruitbomen en timmerwerkplaats. Hoewel duurzaamheid tegenwoordig een toverwoord is, kan gesteld worden dat de laatste bewoners dit woord waarschijnlijk niet kenden maar wel zo leefden. Er werd weinig weggegooid en veel was nog bruikbaar en werd bewaard.

 

Petitielijst voor behoud van het pand

Dus kom kijken met een open blik voor wat tegenwoordig als afval wordt beschouwd maar voor de mensen in het verleden nog waardevol was. Zoals al eerder bekend gemaakt,  is Enters Erfgoed geïnteresseerd om het pand te verwerven. Dit kan natuurlijk niet zonder draagvlak en financiële middelen vanuit de Enterse gemeenschap. Deze dag ligt er een petitielijst welke getekend kan worden om te voorkomen dat het pand uit het Enterse straatbeeld verdwijnt. Maak uw steun kenbaar! Alleen met uw hulp kunnen we voorkomen dat ook dit pand ut het Enterse straatbeeld verdwijnt.

 

Dus kom kijken en ervaar het leven in Enter in de periode 1900 tot 1970. Het pand is vanaf 13:00 te bezichtigen. Tevens is het klompen- en zompenmuseum vrij toegankelijk en wordt u een kop koffie met krentenwegge aangeboden. Bent u niet in de gelegenheid te komen maar wilt u wel uw steun kenbaar maken? Stuur dan een mail naar info@enterserfgoed.nl