Actueel

Donateursavond 2015

Veel belangstelling donateursavond Buisjan

 

De Oudheidkamer Buisjan hield maandagavond de jaarlijkse donateursavond bij Zalencentrum De Kröl. Albert Bouwmeester, de nieuwe voorzitter van Buisjan, moest zich toch eerst even voorstellen aan een volle zaal. De geboren en getogen Diepenheimer woont in ‘t  Enterbrook en nam onlangs de voorzittershamer over van Marinus Jansen. In zijn welkomstwoord kwam de voorzitter nog eens terug op de activiteiten van Buisjan in het afgelopen jaar.

Donateursavond 2015 Albert Bouwmeester

Bouwmeester: “Het was een bewogen jaar. Hendrik Kolhoop is overleden en hij was mede het gezicht van Buisjan. Hij had een geweldig bestand op het gebied van genealogie. We kunnen daar nu over beschikken en daar zijn we zeer blij mee. Memorabel is de diefstal van de bronzen ganzen. Het oude fornuis dat nu weer pronkt in de Regt door Zee was positief te noemen. Een aantal activiteiten werd druk bezocht, de ganzenmarkt, de slachtvisite en de demonstratie van oude ambachten”.

Donateursavond 2015 Zaal

De voorzitter benadrukte nog eens dat Buisjan doorlopend behoefte heeft aan vrijwilligers. Buisjan organiseert  veel en dat betekent dat er ook veel werk moet worden verzet. De nieuwe voorzitter noemde maandagavond nadrukkelijk de naam van een trouwe vrijwilliger. “Minie Reijerink is al 25 jaar actief voor Buisjan. We kunnen altijd een beroep op haar doen en ze is ook een beetje het gezicht van Buisjan geworden in de loop van de jaren. Daarvoor willen we haar nu in het zonnetje zetten en haar hartelijk danken voor haar inzet” aldus de voorzitter.

 

Donateursavond 2015 Mini Reijerink

Ook een bijzonder dankwoord was er voor de klompenmaker. Sedert 1976 kent Enter al een speciale opleiding voor klompenmakers. In Nederland zijn er nog zo’n 35 mensen die handmatig kunnen klompen maken en de meeste daarvan zijn opgeleid in Enter. Albert Bouwmeester: “We willen het oude ambacht graag onder de aandacht houden en willen in 2016 proberen een groot klompenmakers evenement naar Enter te halen”.

Donateursavond 2015 Martin ter Denge

Na de pauze was het woord aan Martin ter Denge, praktiserend Tukker, zoals hij zichzelf noemde. De Riessener onderstreepte nog eens het belang van de Saksische taal en waarom dit behouden moet blijven voor volgende generaties. De avond werd afgesloten met een aantal oude films over Enter.

Donateursavond 2015 Dini Horstman

 

 

Tekst en fotos overgenomen van EntersNieuws.