Actueel

ENTER OP DE KAART

Bernhard KobesWat zegt Benard Kobes, oud burgemeester en lid van het comitee van Aanbeveling, van de Promotiedagen: 

 


 

Een prachtig initiatief van Enters Erfgoed om de Europese promotiedagen  'Handmatig klompen maken' in Enter te organiseren.

 

Het beeldmerk van het vroegere klompenmakers dorp wordt op de dag van en de dag na de befaamde Paarden- en ponymarkt versterkt door dit vroeger zo intensief beoefende, specifieke ambacht voor Enter levend te houden.

 

De gedreven organisatie van Enters Erfgoed brengt dit evenement met dertig  klompenmakers in een passend, historisch decor. Aan de bezoekers van het Dorpsplein zal dit niet ongemerkt voorbij gaan. Het geeft Enter op deze dagen een extra dimensie vanuit een historisch besef en een sterke lokale verbondenheid. Het is de charme van de korte lijnen in een gemeenschap met tal van verenigingen, clubs, stichtingen en instellingen.

 

Het permanente in de geschiedenis is de verandering en we moeten niet denken, dat de samenleving dezelfde blijft.

De wordingsgeschiedenis van het klompen maken wordt op verschillende wijzen getoond op de weg van ontplooiing naar ontwikkeling. Het hout voor de klomp krijgt haar vorm en de klompenmaker legt zijn expressie in het product. De vakman heeft in al die jaren zich ingespannen voor een steeds kwalitatief beter product.

 

De tijd brengt veranderingen met zich en Enter verandert mee. Eigentijds, vernieuwend, innovatief, maar wel het verleden levend houden door de stichting van het Klompenmuseum "Sköpke", het Zompenmuseum en de Oudheidkamer "Buisjan". De betekenis van het verleden en van de voorouders wordt onderkend en in stand gehouden.

 

Op 11 en 12 augustus wil Enters Erfgoed haar meesterschap van het oude ambacht tonen door de Europese promotiedagen handmatig klompen maken te organiseren. De organisatoren brengen vroeger dichterbij.

Bij het bewerken van het ruwe hout door te schaven en te boren ontstaat een bruikbare vorm. De klomp wordt meer en meer ontwikkeld.

 

De organisatie zet dit zo met Enter verbonden klompen maken opnieuw in de schijnwerpers en laat de dynamiek van ontwikkelingen zien. Enters Erfgoed levert een ambitieuze bijdrage om het verleden van Enter te laten spreken en de plaats met tal van voorzieningen kenmerkend op de kaart te zetten.

 

L. Bernard Kobes,

ambassadeur

en oud-burgemeester.