Evenementen

Ganzenmarkt


Op zaterdag 20 mei 2017 maakt u in Enter een reis door de tijd. Enters Erfgoed organiseert dan de jaarlijkse Ganzenmarkt rondom het Klompen- en Zompenmuseum  aan de Hogebrink en bij oudheidkamer Buisjan in Enter. Enter gold als het land van zompen en klompen. Maar tussen 1850 en 1914 was het ook een centrum van ganzenhandel, die tot Londen en Berlijn reikte. Hoe langer je erover nadenkt, hoe groter je bewondering voor hoe gewone boeren dit organiseerden.

 

Ganzenkremer & ganzenhoedsters

Het belooft deze zaterdag gezellig druk te worden aan de Dorpstraat en de Hogebrink. Rond Buisjan, op het grasveld voor het Reggedal en over de gehele Hogebrink tot aan het Klompen en Zompenmuseum vind de jaarlijkse Ganzenmarkt plaats. Het draait bij de Ganzenmarkt natuurlijk om de Ganzenhoedsters, die voorafgegaan door de Ganzenkremer de ganzen over de Hogebrink drijven. De Ganzenhoedsters zijn leerlingen van groep 7 van de lagere scholen uit Enter en Ypelo.

Smakelijk, authentiek en educatief programma

Maar er is veel meer te doen. U kunt genieten van vele oude ambachten. Er is een bijenkorven maker, een glas-in-lood-kunstenaar, houtsnijders, een spinster,  een midwinterhoornmaker, een koperslager, een draaiorgel en nog veel meer. De vrijwilligsters van de Oudheidkamer laten zien hoe je oude knipmutsen in ere herstelt en hoe je linnen moet oprollen. En natuurlijk bakken ze de echte ouderwetse (spek) pannenkoeken en zijn er broodjes braadworst!

Plezier voor jong en oud
Verder zijn er optredens van de Enterse Klompendansers, het Shantykoor de Leesanghers en de Markelose Kinderdansgroep. Voor de kinderen is er ijs, suikerspin, een springkussen en een ranja-koe om een glas ranja te melken en zijn er lieve dieren om te aaien. De Ganzenmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Het programma ziet er als volgt uit:

Programma

10.15  Enterse Kloompndaansers
10.30  Ganzenhoedsters
10.45  Leesanghers
11.45  Enterse Kloompndaansers
12.15  Ganzenhoedsters

12.45  Maarkelse kinderdansgroep
13.30  Enterse Kloompndaansers
14.30  Ganzenhoedsters 
14.45  Enterse Kloompndaansers
15.00  Einde


 


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
20 mei 2017
10:00 - 15:00

Locatie
Hogebrink