Evenementen

Midwinterhoorn blazen


Het ‘mirreweenter bloazen’ is een oud gebruik dat volgens sommigen zelfs nog uit de saksische tijden stamt. In vroegere tijden was het zelfs een communicatiemiddel voor de boeren, dat in tijden van nood en dood werd gebruikt om de buren te waarschuwen.

Nu is het de folkloristische herinnering aan gebruik dat ooit begon als het signaal, midden in de winter, voor de terugkeer van het licht. Later werd het gekerstend en kreeg het de betekenis van de komst van het goddelijk Licht, Jezus Christus.

Van de eerste Advent tot 6 januari (Driekoningen)  zijn onze midwinterhoornblazers actief bij allerlei gelegenheden: kerkdiensten, kerstmarkten, optredens voor scholen en bejaarden en dat niet alleen in Enter. Er is intussen een hechte band ontstaan met Osnabrück, waar ze elk jaar hartelijk welkom zijn. Het blijft dan niet bij het blazen alleen: ze vertellen ook graag en goed over allerlei aspecten van dit stukje levende folklore.

In 2013 kreeg de toen pas vijf jaar bestaande groep de organisatie van de Twentse Kampioenschappen om het Zilveren Hoorn toebedeeld en in  2014 mogen ze de Twentse kampioenschappen voor  de jeugd-blazers organiseren. Zie ook hun website: www.midwinterhoornblazers.com


Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
01 december 2014
00:00


Geen reacties


Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.