Actueel

Ganzenmarkt ouderwets gezellig

homan

 

Een hevige regenbui trok over Enter tijdens de Ganzenmarkt zaterdagmorgen. Lekker voor de ganzen, maar minder voor het publiek dat snel een droog plekje zocht. 

Ondanks de regen kijkt de Oudheidkamer terug op een geslaagde Ganzenmarkt.  Voor het eerst waren er ook een aantal kramen van de Streekmarkt aanwezig. Dat maakte dat je naast het doekrollen worst van biologische varkens kon proeven en je tijdens het proeven van een plakje cake kon kijken hoe een midwinterhoorn werd gemaakt.  Een gezellige mix van oude tradities en nieuwe smaken, die zeker voor herhaling vatbaar is.  

Enthousiast waren bezoekers ook over de “nieuwe” demonstraties van “oude ambachten.  Het boom “ bekanten”  trok veel bekijks. En terecht. Want lagen er ’s ochtends nog een aantal ruwe boomstammen, in de loop van de middag waren die omgevormd tot prachtige balken. En dat enkel met gebruik van veel verschillende bijlen.  De Enterse bezoekers van de Ganzenmarkt durfden echter niet te gokken op het afzagen van een Pond Hout. 

En natuurlijk trokken de Ganzenhoedsters weer een aantal  keren over de Hogebrink, vooraf gegaan door Ganzenkremer Henk Homan. En waren er optredens van de Enterse Kloompendaansers, de Leesanghers . Vooral de Maarkelse Kinderdansgroep, kinderen van 4 tot 6 jaar in prachtige kostuums trok  veel aandacht en bracht enkele bezoekers zelfs tot de vraag: “Waarom hebben we dat in Enter niet?”

Aan het eind van de markt mocht het kersverse bruidspaar Bert Maassen v.d. Brink en Marije Brinks, die vrijdag getrouwd waren, helpen met het drijven van de ganzen. Maar niet nadat ze hadden laten zien niet alleen op de dansvloer, maar ook met de kloompendansers uit de voeten te kunnen.