Actueel

In Memoriam Jan Mekenkamp

 

Donderdag 19 augustus is na een kort ziekbed ons oud-bestuurslid  Jan Mekenkamp overleden.

 

Jan, Pop’n Jan zoals iedereen in Enter hem kende, is gedurende ongeveer 25 jaar bestuurslid geweest van onze Oudheidkamer. Hij is daarmee een van de Enternaren geweest die Enters Erfgoed  gedurende de afgelopen decennia heeft helpen worden tot wat het nu is.

 

Jan was selectief in de onderwerpen waar hij zich voor wilde inzetten, maar eenmaal een keus gemaakt  dan ging hij er ook voor. Zo hebben we het monument voor de in de tweede wereldoorlog gevallen Joodse dorpsgenoten aan de Huttemansweg mede te danken aan de inzet van Jan Mekenkamp.

 

Jan heeft zijn hele leven in Enter gewoond en gewerkt, eerst als kleermaker en daarna heel, heel lang als verkoper in de kledingwinkel van Roetgerink. Mede daardoor kende hij iedereen en ook elk plekje in Enter en omgeving. Een aantal jaren ging ik samen met Jan de borden voor onze jaarlijkse Ganzenmarkt of Slachtvisite langs de invalswegen van Enter plaatsen. Een hele bijzondere ervaring. Geen weiland, geen huis of Jan had wel een verhaal over de eigenaar of de bewoner.  Maar Jan was ook, zoals in alles, uitgesproken in waar de borden moesten komen. Je moest Jan niet aankomen met alternatieven. Zelfs gemeentelijke voorschriften voor de plaatsing van reclameborden hadden geen invloed op Jan’s inzichten in de optimale en dus enig mogelijke plek voor de aankondiging van onze markten!

 

De Slachtvisite ieder jaar in November was een van de onderwerpen waar Jan zich vanaf het begin heel sterk voor heeft gemaakt. Al lang voor de tweede woensdag in november plaatste hij het onderwerp op de agenda van onze bestuursvergadering.  De dag zelf was voor hem een  jaarlijks hoogtepunt met het meuten bij het geslachte varken, het bezorgen van een vleespakket bij de pastoor en de dominees of het demonstreren van een “snorrebot” aan schoolkinderen.  

 

We hopen dit jaar in november weer een Slachtvisite te kunnen organiseren. Die zal anders zijn nu Pop’n Jan er niet meer bij is. Maar we zullen Jan altijd  blijven herinneren om alles wat hij voor onze organisatie heeft gedaan.

We wensen zijn kinderen Marc en Ellis en hun partner sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

Albert Bouwmeester

Voorzitter Enters Erfgoed.