Actueel

Jos ten Hove in Rijssens Nieuwsblad

Jos in de voetsporen van overgrootvader

Jos tenHove (foto)

Enter-  Jos ten Hove (37) , beter bekend als Jos van de Klitse,  is op 11 en 12 augustus één van de  deelnemers  aan de  Europese promotiedagen handmatig klompen maken.  Het evenement heeft alles te maken met het 40 jarig bestaan van de opleiding die in Enter wordt gegeven.  Jos heeft er zin in.

 

Hoewel er door de cursisten wel vaker elders in het land demonstraties worden verzorgd is dit wel even iets anders. Samen met circa 26 klompenmakers uit binnen- en buitenland  in eigen dorp op zo’n grote happening is toch veel spannender, vindt de Enternaar.

 

Jos is huisschilder maar heeft iets met hout. In de natuur ziet hij bijzondere  vormen in  takken of stukken hout waarvan hij dan iets moois maakt, zoals fraaie ‘goastokken’.  Zo’n acht jaar geleden werd hij gestimuleerd om eens te kijken bij de cursus in het klompenmuseum. Hij kwam, zag  en is nu gegrepen door het ambacht. “Klompenmaken is heel moeilijk, vooral de Enterse klomp met zijn vierkante tip. Als je die kunt maken heb je meerdere modellen onder de knie. Het is oefenen en oefenen  en doorze tten.  Ik ben nog lang niet uitgeleerd en ga door met de cursus onder leiding van  docent Ton Verheijen.  

 

Ja, ik loop zo gauw ik van mijn werk terug ben altijd op zelfgemaakte klompen. Voor mijn dochtertje van acht jaar heb ik ook klompen gemaakt en ze loopt er dagelijks op. Daar ben ik trots op”, lacht hij. Voor de promotiedagen heeft hij twee grote klompen gemaakt en beschilderd. Die doen straks dienst in de demonstratietent op het Dorpsplein. Jos hoopt dat de promotiedagen ook  nog nieuwe cursisten opleveren om het ambacht in stand te houden.  “Dit heeft toch historische waarde.  Ik zou het verschrikkelijk jammer vinden  als  het klompenmaken verloren zou gaan.”  De gedreven hobbyist heeft zijn overgrootvader als voorbeeld. Hij was één van de mannen die het initiatief namen tot het oprichten van de opleiding klompen maken in Enter.  Jan Willem ten Hove, de Klitse,   is 103 jaar geworden en heeft tot op hoge leeftijd het ambachtelijk  klompenmaken doorgegeven aan de cursisten. Hij zou trots geweest zijn dat er nog een nazaat in zijn voetsporen zou treden.

 

Diny Klein Hegeman

 

( foto: Diny Klein Hegeman)    

 

Gepubliceerd in Rijssens Nieuwsblad 19 juli 2016