Actueel

Piet Brouwer overleden

Afgelopen vrijdag bereikte ons het bericht van het overlijden van Piet Brouwer. Piet Brouwer uit Urk.

Toen in de jaren 70 van de vorige eeuw in Enter voor het eerst de cursus handmatig Klompenmaken werd gegeven kwam Piet Brouwer naar Enter omdat hij ook wel interesse had. Echter de tijdstippen waarop de cursus werd gegeven was voor Piet niet mogelijk. Hij kreeg privéles van Jan Willem ten Hove (Klitsen Jan-Willem) en zo leerde hij het vak handmatig klompen maken en vooral het maken van een Enterse klomp.  Piet werd een zeer gewaardeerd lid van de groep “Enterse” klompenmakers.

Vele jaren kwam hij met de Ganzenmarkt of met de Paardenmartk naar Enter om het klompen maken te demonstreren. Maar ook tussendoor zagen we hem nog wel eens komen. Om houtsnippers te halen. Het bleek namelijk dat de snippers van de populieren van de Enterse klompen uitermate geschikt waren voor het roken van Urker paling. De deal, een maaltje paling voor de klompenmakers in ruil voor de snippers werd wederzijds als zeer waardevol ervaren.

Piet Brouwer demonstreert tijdens de Europese demonstratiedagen handmatig Klompen maken (2016)

Piet was meer dan alleen klompenmaker. Hij ontpopte zich ook als beeldend kunstenaar. Het begon met een afbeelding van een klomp in brons, die aan de gevel van het klompenmuseum is bevestigd. Daarna volgde een klompenmaker aan het werk en een ganzendrijver met ganzen. Maar ook het beeld van de grasmaaier aan de Reggestraat is ontworpen en vervaardigd door Piet Brouwer.  Toen een aantal  jaren geleden enkele ganzen van de Ganzenhoeders waren gestolen rustte Piet niet alvorens de mallen van het kunstwerk waren terug gevonden en er nieuwe ganzen waren gegoten.

De Grasmaaier aan de Reggestraat, een beeld van Piet Brouwer

Al enkele jaren liet de gezondheid van Piet niet meer toe dat hij handmatig klompen maakte. Voor hem geen reden om het rustiger aan te doen. Hij leerde zich zelf aan hoe klompen te versieren door er prachtige patronen in te graveren. En ook dit handwerk kwam Piet in Enter demonstreren, onder meer tijdens de Europese demonstratiedagen handmatig klompen maken in 2016.

We zullen ons Piet Brouwer herinneren als een fijne collega, een prettig mens om mee om te gaan, die vanuit Urk een grote bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van Enters Erfgoed. Mogen de beelden in Enter ook een herinnering blijven aan de maker, Piet Brouwer.

Albert Bouwmeester

Voorzitter Enters Erfgoed.