Actueel

Slachtvisite als traditie overbrengen aan de jongere generatie

De slachtvisite in november is in Enter al bijna niet meer weg te denken. Maar het jaar 2017 was toch wel een bijzonder succes. Tientallen vrijwilligers waren afgelopen woensdagochtend al vroeg aanwezig, op de Hogebrink. Eerst was er tijd gemaakt om de leerlingen van groep 8 van basisschool de Wegwijzer een kijkje ‘in de keuken’ te gunnen. Van slager Vincent Roetgering kregen de aanwezige leerlingen uitleg over het slachten in vroeger tijden. Uiteraard met deskundige uitleg over de verschillende onderdelen van het varken. Zo komen traditie en educatie op een mooie manier samen. De kinderen reageerden erg enthousiast op het verhaal van Vincent Roetgering. Daarom is Enters Erfgoed voornemens om na dit succes, volgend jaar alle basisscholen uit Enter bij dit mooie Enterse evenement uit te nodigen.

Kinderen luisteren aandachtig naar Vincent Roetgering. Foto: Gerrit Eertink

Kinderen luisteren aandachtig naar Vincent Roetgering. Foto: Gerrit Eertink

Vervolgens was het de beurt aan wethouder Nico Lansink Rotgerink om even na 10.00 uur de 23e slachtvisite officieel te openen. “Het is mooi dat dit ambacht onder de aandacht blijft. We weten vaak niet meer wat huis slachten inhoudt, de oude generatie nog wel, maar de jeugd kent alleen het vlees, zoals het op de toonbank ligt. Met deze slachtvisite houden we een mooie traditie in ere” aldus de wethouder. Daarna was het tijd voor de traditionele borrel, waarvan Jan Mekenkamp de bezoekers voorzag. Vele bezoekers mochten worden verwelkomd, die, net als de leerlingen van de Wegwijzer, smulden van onder andere bakleverworst, schroamkes en erwtensoep.

Een mooie groep vrijwilligers. Foto: Henk Pluimers

Jan Mekenkamp en Dinie Nijmeijer gingen, samen met de leerlingen van de Wegwijzer, tussendoor nog op bezoek bij de dominee. Jan: “Dat hoort er ook bij. Vroeger kreeg de geestelijkheid van het dorp ook wat als er geslacht werd. Als de preek goed was, kreeg hij stiekem zelfs iets meer”. De dominee was de leerlingen erg dankbaar voor het heerlijke vlees. Al met al kunnen de vrijwilligers van Enters Erfgoed terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Op bezoek bij de dominee

Op bezoek bij de dominee

Meer foto’s zijn te vinden op de fotowebsite van Gerrit Eertink: https://myalbum.com/album/SNOs73UMl28p