Actueel

Wethouder Lansink Lotgerink onthult prijswinnende klompjes in Klompenmuseum Enter

Nico Lansink bezocht, samen met een afvaardiging van klompenmakerij Bertus Roessink uit Twello het Klompenmuseum ’t Skopke in Enter. Eigenlijk was het een weerkom’n bezoek, want enkele maanden geleden was de wethouder met een delegatie van het Enterse Klompenmuseum op bezoek bij de Stoomhoutzagerij annex klompenmakerij in Twello. Wel een bewijs van de goede samenwerking tussen de twee museale instellingen. En dat is ook logisch, want we sluiten in de presentatie naar het publieke goed op elkaar aan. Natuurlijk, we kunnen beide laten zien hoe klompen werden gemaakt, zowel volledig handmatig als het machinale proces uit het begin van de vorige eeuw. Maar er zijn ook verschillen. In de klompenmakerij van Bertus Roessink ligt de nadruk op het machinaal vervaardigen van klompen. Er zijn verschillende machines voor het frezen en uitboren van klompen. Ze illustreren prachtig de industriële ontwikkeling van deze bedrijfstak gedurende de twintigste eeuw.

 

Het klompenmuseum in Enter daarentegen is het centrum van het oude ambacht handmatig klompen maken. Het klompenmuseum heeft de enige opleiding tot handmatig klompen maken in Nederland. Een gegeven dat de afgelopen zomer nog eens onderschreven werd toen de opleiding werd toegevoegd aan de instanties die samen verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van het immaterieel erfgoed klompen maken in Nederland. Als gevolg van de publiciteit rond het evenement is er inmiddels een tweede groep studenten bezig zich het vak van klompen maken eigen te maken.

 

Ook tijdens het bezoek van de wethouder aan het museum werd nog terug gekeken op de Europese Demonstratiedagen handmatig Klompen maken. Maar dan op de bijdrage van de leerlingen van de basisscholen aan het evenement. Maar liefst 860 paar klompjes waren versierd! Een vakkundige jury heeft ze beoordeeld. De absolute topstukken worden tentoongesteld in het Klompenmuseum. De wethouder onthulde de werkstukjes van de leerlingen tijdens zijn bezoek aan het museum. De kunstwerkjes van Hester Wessels (de wegwijzer), jochem Harink (Roerganger) en Jesse Dam (Reggesteijn) zijn nu te zien in het Klompenmuseum.

 

 

 

 

 

 

 

Later op de middag werd een bezoek gebracht aan de klompenmakerij van de gebroeders Nijhof aan de Rijssenseweg. Een bedrijf waar met veel passie klompen worden vervaardigd door de gebroeders Gerard en Jan Nijhof. Machinaal, dat wel. Maar geen confectie. Niemand die hier een paar klompen haalt gaat weg zonder dat geprobeerd is of hij of zij er goed op kan lopen. Indien nodig passen we de klomp aan aan de voet van de gebruiker. Aldus Gerard Nijhof van de gelijknamige klompenmakerij.