Het Zompenmuseum

zompenmuseaum1
zompenmuseaum2
zompenmuseaum3

Enter was vroeger een echt zompen- en schippersdorp. De Regge werd nabij Enter redelijk bevaarbaar en in een tijd waarin de (zand)wegen vaak slecht waren, was dat heel belangrijk.

Producten

Enterse schippers vervoerden produkten uit de regio of zelfs Duitsland over de Regge en de Vecht naar Zwolle, Kampen, maar ook verder tot Sneek en Groningen toe. Zelfs werden er zandstenen blokken uit de groeve bij Gildehaus vervoerd, nodig voor de bouw van het Amsterdamse stadhuis rond 1655.

Scheepswerven

De Enterse zompen bezaten een platte bodem, konden varen in heel ondiep water (ze hadden aan zo’n 45 centimeter diepte genoeg) en Zompenmuseum 4werden van de 16e tot in de 19e eeuw in Enter zelf gebouwd. Er waren zelfs drie scheepswerven, alle gelegen in het lage land tussen de dorpskern en de Regge. In het midden van de 19e eeuw kwam met de spoorlijnen en de verharde wegen het einde van de zompen in beeld.

Laatste zomp

De laatst overgebleven zomp, de Regt door Zee (1875) van schipper Jans ten Berge, heeft zijn laatste rustplaats centraal in het zompenmuseum.

De planken van deze zomp kunnen letterlijk spreken en vertellen zelf hun heel bijzondere verhaal in een unieke multimediashow.

Oude gereedschappen

In het museum vind u ook gereedschap dat werd gebruikt voor het bouwen van de Zomp.

Kledingzolder

Op de bovenverdieping van het Zompenmuseum hangt authentiek Enterse en Twentse kleding, veelal geschonken door de bevolking aan het museum. De collectie is alleen op afspraak vanaf medio 2018 voor publiek toegankelijk.

Openingstijden van het Klompen- en Zompenmuseum:
Woensdag en zaterdag van 13:00 tot 16:30 uur

Toegangsprijzen voor het Klompenmuseum, Zompenmuseum en Oudheidkamer Buisjan (indien geopend):
Volwassenen € 5,50
Kinderen t/m 12 jaar € 3,00

Toegankelijkheid:
Invalidenparkeerplaats
Rolstoel toegankelijk

Afspraak maken of heeft u vragen?

T0547 - 383854
Einfo@enterserfgoed.nl

klomp

Mobiele klompenmakerij op locatie

mobieleklomepnmakerij
Scroll naar boven