Nederlands kampioen Daniël Kosters in zonnetje gezet

Een bijzondere middag voor Daniël Kosters (22). Vorig jaar werd hij kampioen handmatig klompen maken in het Brabantse St. Oedenrode. Door omstandigheden was het er nooit van gekomen om hem in Enter in het zonnetje te zetten en hem te huldigen, vanwege deze prachtige prestatie. Daniël werd vorig jaar de jongste kampioen en daar zijn ze bij Enters Erfgoed maar wat trots op. In het Onderschoer, naast het  Klompen- en zompenmuseum, werd daar zaterdagmiddag door iedereen dan ook uitgebreid bij stil gestaan.

Albert Bouwmeester, voorzitter van Enters Erfgoed: “Vorig jaar liep het door omstandigheden allemaal anders als we hadden gehoopt. We zijn nu een jaar verder en hoogste tijd om Daniël te huldigen voor zijn prachtige prestatie. Hij is de jongste kampioen ooit en daar zijn we trots op als Enters Erfgoed”.

Voorafgaand aan de huldiging kreeg Daniël van Jan Hek (foto boven) overigens een fraaie set messen. Het waren zogenaamde uitsnijders, waarmee je de rand van een klomp fraai kunt afwerken.

Als 14-jarig jochie interviewde Daniël destijds voor een schoolwerkstuk wijlen Theo ter Horst. Het klompen maken inspireerde Daniël dusdanig dat hij niet lang daarna zelf begon met de opleiding handmatig klompen maken.

Albert Bouwmeester: “Daniël mag gerust een snelle leerling genoemd worden. Normaal gesproken leer je in zo’n drie jaar het klompenmaken. Dat lukte Daniël ook, maar hij werd ook nog eens binnen acht jaar Nederlands kampioen.
Een prestatie van formaat en we zijn blij dat we zo’n jonge kampioen in ons midden hebben.  Het toont eens te meer aan dat de Enterse opleiding tot handmatig klompenmaker heel belangrijk is voor het in stand houden van dit mooi ambacht”.

Wethouder Richard Kortenhoeven onderstreepte nog eens het belang van dit kampioenschap: “Het klompen maken blijft daardoor in Enter onder de aandacht. Dat is belangrijk, want ook wij van de gemeente Wierden vinden dat Enter een klompendorp moet blijven”.

In september j.l. werden er overigens opnieuw Nederlandse kampioenschappen gehouden. Dit keer geen Enterse kampioen. Martin Dijkman uit Luttenberg werd eerste, tweede werd Gerrit Schuitemaker en derde Gerald Getkate. Oud Enternaar Marinus Roessink uit Goor eindigde ook als derde.

Bron: Enters Nieuws

Foto: Gerrit Alink, Enters Nieuws

2 oktober 2021

Scroll naar boven