Boeken

Immaterieel Erfgoed Overijssel

uitgave Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, 2017.

Een beschrijving van 14 Overijsselse tradities die een plek hebben gekregen op de nationale inventaris Immaterieel Cultureel er Erfgoed in Nederland. Waaronder 2 waaraan we als Enters Erfgoed een trotse bijdrage hebben geleverd: het midwinterhoorn blazen en het handmatig klompen maken.  Zie pagina’s 15 t/m 20.

Helaas is het niet mogelijk alleen het betreffende deel van het boekje te plaatsen.


 
Vanaf 9 juni verkrijgbaar bij Tourist Info Enter:
Varia uit Enters Verleden. Johan AltenaISBN 978-90-819237-1-2Boeken Varia uit Enters verledenUitgever: Stichting Oudheidkamer Buisjan, Enter, 2012Gebonden, 325 pagina’s.  Het begon allemaal met nieuwsgierigheid. Waar komen al die oude boerderij- en huisplaats namen toch vandaan. Wie hebben er gewoond. Waar zijn ze gebleven. Johan Altena heeft al jaren iets met de geschiedenis van Enter en ging dus op onderzoek uit. Hij sprak met mensen en legde de verhalen vast. Maar ook archieven gingen open. Honderdvijftig jaar Enter in Nederlandse kranten. dat alles bijeengebracht in 325 pagina’s¡ verhalen en veel, heel veel illustraties.
Boeken Hun werken volgen hen na Hun werken volgen hen na  Gerrit Kraa.Sub-titel: 300 jaar geschiedenis van Hervormd EnterISBN 9789071517211Uitgever: Twentse Welle, Enschede, 2009Gebonden, 300 pagina’s. In 1708 werd de eerste predikant in Enter aangesteld, ds. Marcelli. Tussen hem en de huidige, 33e predikant, Ds. Bevelander. Tussen 31 predikanten die elk op hun eigen wijze hervormd Enter bediend hebben. In dit boek is er behalve voor de predikanten ook veel aandacht voor het tijdsbeeld en de  omstandigheden waarmee zij te maken hadden. 
Boeken Varend langs de Regge  Varend langs de Regge. Gerrit KraaISBN 978 90 9026495 0Uitgever: Regionale Stichting de Enterse Zomp, Enter 2011Paperback, 180 pagina’s Bijna 60 jaar geleden ging de laatste Enterse Zomp naar het museum. Sindsdien is er veel gebeurd met en op de regge. De ernstige vervuiling is efficient aangepakt, de natuur herstelde zich, de kanalisatie is omgezet in meandering. En er verschenen weer Zompen. Dit boek doet in woord en beeld verslag van deze enorme herstelprojecten. Aandacht voor de projecten, maar vooral ook voor de mens die deze zaken op touw zette. Met name de Enters mens, de zompschipper met zijn geheel eigen identiteit.