Verhalen

40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1938

Enterse afvaardiging naar het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1938

 

Koningin Wilhelmina werd al op tienjarige leeftijd in 1890 tot het Koningschap geroepen door het overlijden van haar vader Koning Willem III. Tot het moment dat ze meerderjarig werd heeft haar moeder als Regentes Emma het Koningschap voor haar waargenomen. Op 6 september 1898 werd ze tot Koningin gekroond.

afvaardiging Enter nr 40 jr reg jub Kon Wilhelmina 6 9 1938

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Mevrouw Slaghekke (van de Rondweg), Mejuffrouw Koldeweij (dochter van het hoofd van de O.L. School), Hanke ten Hove ( Hanke van Klitsen-Jan Willem), Albert Schuitemaker (Timmerjans-Ab), Hendrik Wolthuis (Wools-Hendrik), Ten Berge ( van de Lutte van'n Hambaarg).

 

In 1938 werd het 40-jarig regeringsjubileum groots gevierd in het hele land. Enter bleef niet achter en in heel Enter verrezen er erebogen. Ook de scholen organiseerden een optocht met wagens en groepen allemaal in het teken van het 40-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina.

Op 6 september 1938 is de plechtigheid in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Na afloop van de dienst neemt  Wilhelmina op het bordes van het Paleis op de Dam de huldiging in ontvangst van bijna 10000 landgenoten.

Alle gemeenten in Nederland stuurden een afvaardiging naar Amsterdam. In het gemeentehuis van Wierden werd een selectie gemaakt wie er naar de huldiging in Amsterdam mocht. Voor Enter werden dat de zes personen die  u op bijgaande foto ziet. Er werd rekening gehouden met Godsdienst, leeftijd en geslacht.

Alle dames en heren zijn in Twentse klederdracht.

De foto is genomen op het perron van het station in Rijssen.

 

Johan Altena